Skip to main content

Τι κάνουμε

To TED (προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Technology- Τεχνολογία, Entertainment- Ψυχαγωγία, Design) αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος δημοσιεύει ομιλίες στο ίντερνετ δίνοντας τη δυνατότητα να διαμοιραστούν ελεύθερα, υπό το σλόγκαν «Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». Το TED ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1984 υπό τη μορφή συνεδρίου και από το 1990 μέχρι σήμερα λαμβάνει χώρα μία φορά τον χρόνο. Τα σημεία στα οποία εστίαζε το TED στα πρώτα του βήματα ήταν η τεχνολογία και το design, μένοντας πιστό στον τόπο καταγωγής του, το Silicon Valley, αλλά από τότε έχει διευρύνει τη θεματολογία του, ώστε να συμπεριλάβει ομιλίες σχετικές με πολλά επιστημονικά, πολιτιστικά και ακαδημαϊκά θέματα. 

Το κύριο συνέδριο TED διεξάγεται ετησίως στο Vancouver του Καναδά, στο Συνεδριακό Κέντρο του Βανκούβερ. Πριν το 2014, το συνέδριο διεξαγόταν στο Long Beach. Εκδηλώσεις TED διοργανώνονται επίσης σε διάφορα μέρη στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, προσφέροντας τη δυνατότητα ζωντανής αναμετάδοσης των ομιλιών. Αφορούν σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων σχετικών με την έρευνα και τις πρακτικές στους τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού, και συχνά παρουσιάζονται μέσα από την τεχνική της αφήγησης. Οι ομιλητές έχουν 18 λεπτά το μέγιστο για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με τον πιο καινοτόμο και ελκυστικό τρόπο. 

Από τον Ιούνιο του 2006, οι ομιλίες TED προσφέρονται για δωρεάν προβολή στο Ίντερνετ προστατευόμενες από άδειες Creative Commons που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα και εξασφαλίζουν την απουσία διαφημιστικών ενεργειών γύρω από τις ομιλίες. Από τον Μάρτιο 2016 μέχρι σήμερα, έχουν δημοσιευθεί 2.400 ομιλίες TED που είναι διαθέσιμες δωρεάν. Τον Ιούνιο του 2011, οι ομιλίες TED συγκέντρωναν συνολικά περισσότερες από 500 εκατομμύρια προβολές και ως τον Νοέμβριο του 2012, οι ομιλίες TED είχαν παρακολουθηθεί περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο φορές από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ομιλίες TED το ίδιο δημοφιλείς. Οι ομιλίες που γίνονται από ακαδημαϊκούς τείνουν να έχουν περισσότερες προβολές, ενώ τα βίντεο που αφορούν σε θέματα τέχνης και design συγκεντρώνουν, κατά μέσο όρο, τις λιγότερες προβολές.

Δομή του TED
Μια ακολουθία από σύντομες, προσεκτικά σχεδιασμένες ομιλίες, επιδείξεις και ερμηνείες που επικεντρώνονται σε κάποια ιδέα και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων με στόχο να προαχθεί η μάθηση, η έμπνευση και η αίσθηση περιέργειας για κάθε νέο- και να προκληθούν συζητήσεις με ουσία.

Βίντεο με ομιλίες TED
Κάθε εκδήλωση TEDx μπορεί να παρουσιάζει στο κοινό της είτε μόνο βίντεο με ομιλίες TED, ή βίντεο με ομιλίες TED και ζωντανούς ομιλητές από την κοινότητα. Για εκδηλώσεις που διαρκούν λιγότερο από μισή μέρα, απαιτείται να προβληθούν δύο βίντεο με ομιλίες TED. Για μεγαλύτερες σε διάρκεια εκδηλώσεις, το 25% του συνολικού αριθμού των ομιλιών πρέπει να καλύπτεται από επίσημα βίντεο με ομιλίες TED. Μπορείτε να βρείτε όλα τα βίντεο με τις ομιλίες στο TED.com.

Kομοτηνή: Πρωτεύουσα του Ν.Ροδόπης και της γεωγραφικής περιφέρειας της Θράκης , η Κομοτηνή βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας. Είναι έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Είναι μία πολυπολιτισμική πόλη, όπου δύο διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν αρμονικά αποτελώντας παράδειγμα συμβίωσης. 

Η οικονομία της χαρακτηρίζεται από την υπεροχή του τομέα παροχής υπηρεσιών, απόρροια γεωγραφικών και ιστορικών παραγόντων. Ο αστικός της χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία χάρη στην ιστορία της και τον πολιτισμό της, στοιχεία που είναι υπεύθυνα και για τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα τα οποία τον διασπείρουν. 

Στην Κομοτηνή, έχει την έδρα του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με επτά τμήματα και πάνω από 15.000 φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν και την κινητήρια δύναμη της πόλης. 

Η μυρωδιά του καφέ, τα ιστορικά της μνημεία, ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού καθώς και η εύκολη προσβασιμότητα μέσω του ποδηλατόδρομου της συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό γεύσης, κουλτούρας, πολιτισμού και επιχειρηματικότητας. 
 

Το TEDxKomotini δημιουργήθηκε από μία ομάδα ανθρώπων, διαφορετικών ηλικιών, επαγγελματικών και εκπαιδευτικών προσανατολισμών με ένα κοινό παρονομαστή, την ανάγκη για πραγματική συμβολή στη διάδοση των ιδεών του TED, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Εκπαίδευσης, της Επιχειρηματικότητας, του Αθλητισμού, των Τεχνών και της Κοινωνίας των Πολιτών. 

Μετά την ευρεία διάδοση του TEDx σε πόλεις ανά την Ελλάδα, το TEDx έρχεται στην πόλη της Κομοτηνής και ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει την κοινή προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας και της αξίας της πρόσβασης στην γνώση, στην πληροφόρηση και στην καινοτομία, μέσα από μια πολυθεματική εκδήλωση. 

Στο TEDxKomotini ονειρευόμαστε μια πόλη ανοιχτή που αγκαλιάζει τις προοδευτικές και καινοτόμες ιδέες, αποδέχεται την διαφορετικότητα και την έννοια της αλλαγής, προωθεί το πνεύμα της συλλογικότητας, αναπτύσσει την κριτική σκέψη, τον προβληματισμό, παρακινεί την κοινωνία προς την εθελοντική δράση και ευαισθητοποιείται και κινητοποιείται γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά και μη ζητήματα.